torstai 4. huhtikuuta 2013

Vauhdin hurmaa

Uusimmassa Juoksija-lehdessä oli artikkeli  kilpaharjoittelun avaintreeneistä. Treenit perustuivat siihen, että ne ovat harjoitusvauhdeiltaan kuin kestoltaan lähellä itse suoritusta. Treeniesimerkkejä oli kolme eri mittaisille kilpailumatkoille. Maraton- tai puolimaratonharjoitteluun kuntoilijalle esimerkit olivat seuraavanlaiset:

  • 2h kiihtyvä (1h40min kevyttä, 20 min vauhtia kiihdyttäen)
  • 8-10km tasaisesti maratonvauhdilla
  • 10-12km vauhtileikittely, joka toinen km kovaa, joka toinen palautellen

Koska olen vasta palaamassa lenkkipoluille, päätin ottaa harjoituksekseni tuon viimeisen, hieman lyhennettynä, ja vauhtien osalta kevennettynä. Tarkoitus oli juosta 8km niin, että palauttelevat kilometrit hölkkäisin rauhassa (7:30-8:00min/km) ja kovat kilometrit vain vähän kiristäisin vauhtia, eli n. 7:00min/km. Mutta enhän minä onnistunut. Kaikki rauhalliset kilometrit tulivat juuri ja juuri tuohon 7:30-vauhteihin, ja reippaiden kilometrien vauhdit olivat n. 6:45, viimeinen reipas kilometri 6:30. Jalat olivat kevyet ja juoksu kulki, mikäs siinä oli juostessa? Toiseksi viimeisellä hölkkäkilometrillä tosin tuntui hieman raskaalta, mutta se olo unohtui hyvin äkkiä, kun kiristin taas tahtia.

Tälle viikolle taidan tehdä vielä pitkän lenkin, mutta kuinka pitkän? Taitaa olla, että valitsen reitin niin, että pystyn helposti pidentämään tai lyhentämään lenkkiä fiiliksen mukaan. Juostaan sitten niin kuin hyvältä tuntuu. :)

1 kommentti:

  1. No mutta eikös vauhtileikittelyn idea ole nimenomaan juosta niin kuin hyvältä tuntuu. Jos kkulkee hyvin, niin sen parempi.

    Onnea uudelle blogille! :)

    VastaaPoista