torstai 15. marraskuuta 2012

Slow motion

Jokin aika sitten Aku linkkasi blogiinsa vinkin My Asics-sivustosta . Minäkin innostuin, ja tein oman maratonohjelman, tavoiteaikana 5 tuntia. Ohjelma alkaisi joulukuun puolivälin jälkeen, ja järkytyin, kun ensimmäisten lenkkien vauhdiksi ohjeistettiin 9:00min/km. Päätin tänään kokeilla. Ihan huvikseni.

No, jo ensimmäisten satojen metrien jälkeen huomasin tuollaisen jurnuttamisen olevan uskomattoman vaikeaa. Rennosta hölköttelystä oli meno kaukana, ja sykkeetkin kohosivat kun piti oikein yrittämällä yrittää saada jalkojen liike muistuttamaan juoksua, mutta vauhti matelua. Puolentoista kilometrin (vauhti 8:30min/km) jälkeen totesin, että fuck this shit ja heitin kävelyksi.  Jalkoihin sattui ja ärsytti tuollainen vaikea vääntäminen.

Käännyin kotiinpäin ja päätin hölkötellä kotiin rennon kivasti, sellaista vauhtia mikä hyvältä tuntuu. Taas sain todeta, että fuck this shit. Hölköttelyä oli juu, mutta ei kivaa eikä rentoa. Päivän plusasteiden ja illalla tulleen pakkasen myötä märkä ja kurainen hiekkatie oli muuttunut jäisten urien muodostamaksi seikkailuradaksi. Vaihtoehtoja etenemiseen oli kaksi: joko yritin pitää kropan rentona, katseen kaukaisuudessa - ja seurauksena kompastelin jatkuvasti, kun en nähnyt mihin jalkani lykkäsin. Toinen vaihtoehto oli jäykästi tuijotella jalkojen juureen ja jäykästi hissuttaa eteenpäin.

P.s. koskahan sitä oppisi, että ihan kaikkea ei kannata kokeilla ihan vain huvikseen?

2 kommenttia:

  1. Mä olen näköjään reenannu riittävästi hidasta juoksemista, koska nuo 9 min/km -vauhti sopii mulle hyvin. Tai siis ylämäki ja pk-sykkeet ei anna mulle kauheesti varaa kiristää vauhtia yli 8:30. Mun ohjelmassa ei kyllä ole noin hitaita vauhteja kuin ekalla viikolla, jolloin "valmistaudutaan harjoitteluun" ja muutamassa palauttavassa harjoituksessa. Tosin nuo vauhdithan ovat suuntaa-antavia ja lähinnä ohjelma pyrkii ohjaamaan siihen, että kaikkia lenkkejä ei juostaisi samaa vauhtia. (Tunnen piston sydämessäni. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mäkin silloin aluksi.. Mutta sykkeet tuossa vauhdissa olivat aika lailla samat kuin niissä mulle hyvältä tuntuvissa hissutteluvauhdeissa (7:30-8:00min/km), joten taidan hissutella nuo ensimmäiset lenkit omia vauhtejani. Tai sitten sauvakävelen, viimeksi lenkillä sauvakävellessä vauhti oli n. 9:10-9:20min/km. :D

      Poista