sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Nastat alle vai ei?

Juoksin tänään vaihteeksi huonoissa olosuhteissa, ja pohdin matkalla talvilenkkareita.

Lenkki alkoi (ja loppui) puolen kilometrin umpihankihölkkään. Usein kuulen ihmisten sanovan, että talvella pitää olla lenkkareissa goretexiä/vedenpitävyyttä, etteivät varpaat kastu ja palele. Minulla eivät varpaat lenkillä palele, eivät edes jos juoksen lätäkön läpi. Mietinkin, että ovatkohan talvilenkkarit minulle liian lämpimät?

Sitten kuitenkin, kun loppumatkan juoksin kamalassa pöperölumessa mietin, että talvilenkkareiden pohjakuviointi olisi varmasti parempi näissä olosuhteissa kuin kesälenkkareiden suhteellisen sileä pohja (ja sileät nastapohjalliset). Kuvioinnista olisi hyötyä pöpperölumessa, ja nastoista jäätiköllä.

Luin Juoksijalehdestä nastalenkkareiden testiarviot, ja kenkien kuvauksista päätellen minulle sopisivat parhaiten Icebugin Heros bugrip tai Hiko bugrip. Yllätyin myös, kun nettikaupoista löytämäni hinnat eivät edes olleet kovin pahoja. Pitäisi joskus päästä kauppaan sovittamaan kenkiä, sovittamatta en uskalla vieraan merkkisiä lenkkareita tilata.

Onko teillä kokemuksia nastalenkkareista/talvilenkkareista?

6 kommenttia:

 1. Itse ostin täksi talveksi Asics Arcticit, ja otin nastat heti pois. Nyt mietin, pitäiskö ne nastat laittaa, kun kaaduin lumen alla olevan jään vuoksi... hmmm.. mutta goretexit on tosi lämpimät, mulla varpaat on ihan kuumatkin lenkin jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, Asicsillakin on? Sopisivatkohan ne mulle, kun mun jalka tuntuu muuten sopivan hyvin asicsin kenkiin.

   Poista
  2. Joo, kannattaa kokeilla. Mulla on normaalisti DS-Trainerit käytössä, ja ainakin nää Arcticit on mun jalkaan sopinut kivasti! :)

   Poista
 2. Mää oon juossut jo vuosia ja en oikein ole kokenut nastoja tarpeelliseksi. Vain parit kerrat per talvi on tullut mieleen, että nyt nastat olis hyvät.
  On niin paljon kaikkee muuta hankittavaa, että on jäänyt nastalenkkarit ostamatta. Hyvin olen pärjännyt, mutta ei kai niistä nastoista mitään haittaakaan olis. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan riippuu paljon olosuhteista ja reiteistä joilla kulkee? Aloin oikein miettiä viime talvea (eka talvi kun juoksin) ja kyllä olisin nastoja kaivannut usein. Juoksen enimmäkseen maantiellä, ja autojen renkaiden alla tienpinta muuttuu todella jäiseksi ja liukkaaksi.

   Poista
 3. Mä juoksen nyt toista talvea Icebugin Pythoilla. Niissä on jäykkyyttä ja pitoa, mutta on vähän puukenkämäiset juosta eikä rullaa huippuhyvin. Joku maastojuoksukenkä varmaan menis yhtä hyvin talvijuoksussa ja vois olla kaikin puolin rennompi kenkä.

  VastaaPoista